Author Topic: HW Cme No.1  (Read 834 times)

NeptuN

  • I'd be forever young
  • Junior Member
  • ***
  • Posts: 158
HW Cme No.1
« on: February 01, 2015, 05:26:19 PM »
Nazdar, s ohledem na diskuzi o moznem rozsireni zaberu fora vkladam prvni Hardware Cme. To se sklada z:
1. pro ctenare zajimave zahady (doufam),
2. jedne otazky a nekolika moznymi odpovedmi
3. doporucene mini-literatury (bud v samotnem clanku, jako priloha nebo link)

Here we go:

Pred Vanoci jsem se s kamosem pokusil ozivit stary multimetr (meri napeti, proud a odpor) M1T 242A, ktery deset let lezel nepouzivany na vystavce. Multimetr ma displej s peti digitalnimi cislicemi. Po zapnuti a pokusnem mereni chvilemi ukazoval rychle se menici nesmyslna cisla a chvilemi fungoval spravne. Podarilo se nam najit jeho zapojeni a nejakou dobu jsme se v nem vrtali. Nic nepomohlo a tak jsme to vzdali. Pak nas napadla jedna myslenka a ten multimetr jsme nechali dva dny v kuse zapnuty (aniz bysme se v nem rejpali). Po dvou dnech fungoval spravne  :o.

Zakladnimi elementy kazdeho obvodu je techto sest typu soucastek: odpor, civka, kondenzator, dioda, tranzistor a krystalovy oscilator. (Vlastne ani na motherboardu nic dalsiho nenajdeme). Peti z nich cas prilis neublizuje a pokud selzou (treba se spali prilis vysokym proudem/napetim), tak jsou poskozeny nenavratne. Jeden typ soucastky se vsak casem poskozuje tak, ze pri opetovnem zapojeni ma jine parametry nez vyrobce specifikoval a chvili (den, dva) trva nez si 'obnovi' sve puvodni parametry.

Otazka zni: Ktery z techto sesti typu soucastek byl pricinou nesmyslneho chovani deset let nepouzivaneho meraku, a proc?

Doporucena literatura (dokonce tam ten efekt primo zminuji  ;) )
1. Odpor na cz wiki:http://cs.wikipedia.org/wiki/Rezistor
2. Civka na cz wiki:http://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADvka
3. Kondenzator na cz wiki: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor
4. Dioda na cz wiki: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dioda
5. Tranzistor na cz wiki: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tranzistor
6. Krystal na en wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator
Knowledges are powerful weapon

llAmElliK

  • [TiME4CRiME]
  • Administrator
  • VIP
  • *****
  • Posts: 960
Re: HW Cme No.1
« Reply #1 on: February 01, 2015, 08:48:08 PM »
Kondik?
TiME AND CRiME ARE ETERNAL-REVERSE ENGINEERiNG iS MODERN PHiLOSOPHY AND iSN'T CRiME
[TiME4CRiME]

pr0p4g4nd4

  • [SCF]
  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 429
Re: HW Cme No.1
« Reply #2 on: February 05, 2015, 12:17:56 PM »
snad krys. oscilator, ale ruku do ohna za to nedam. ;D
Aký je rozdiel medzi mladým a starým chlapom?
Mladému behá piča po rozume, starému po byte...

Kto robí je robot, kto koktá je.. koktavý!

STMR

  • Newbie
  • *
  • Posts: 29
Re: HW Cme No.1
« Reply #3 on: February 08, 2015, 05:49:04 PM »
Nejprve bych si našel schéma, viz. toto.

http://ok1vvm.aitech.cz/projekty/m1t242.htm

Osciloskop a změřit jak to vypadá před a za stabilizátorem napětí pro +/- 15V (to jsou llAmElliKovi kondíky). Pokud nemáš osciloskop, můžeš zkusit změřit obyčejným multimetrem střidavou složku - ale pozor, občas to lže.

Nechat to zaplé více dní není skoro nic jiného, než kdyby jsi to nějakým způsobem ohřál a čekal, že se to nějak zotaví... Bohužel i tak je nějaká přesnost dost pochybná.. Nějaké kolísání napětí oblbne většinu věcí co tam je...

Onen člověk v tom odkazu měl právě problém se stabilizací napětí (obvod se nachází kousek od trafa, tudíž zahřátí je více než pravděpodobné..)

Jinak kondíky jsou věc složitější, co se týče toho stárnutí, tak se zvětšuje ESR. Kondenzátor je "pomalej" a neplní funkci filtrace. Velmi častý jev u starých základních desek - kondenzátor se prostě nafoukne a nefunguje. Ještě se k tomu přidá "drnčení" cívek u měniče a deska to má za sebou...

Krystal by mohl přežít, ten je náchylný jinak (nesmí se třeba mýt DPS v ultrazvuku, ale to je věc jiná..)

Co se týče HW crackme, nevím jak by to louskal, ale poslední dobou se dost hrabu v programování MCU a obdobných věciček co se sem tam připojí k PC nebo do sítě a něco to dělá  ;D

NeptuN

  • I'd be forever young
  • Junior Member
  • ***
  • Posts: 158
Re: HW Cme No.1
« Reply #4 on: February 25, 2015, 09:58:12 AM »
Spravna odpoved je Kondenzator (slangove Kondik). Bod ale ziskavaji vsichni zucastneni :) . Vysvetleni: Kondenzator totiz vetsinou (ale ne nutne, zalezi na kontrukci) obsahuje elektrolyt, ktery casem vyschne. Tim se postupne zmeneni jeho parametry a nefunguje spravne (STMR ma pravdu - kondenzator pohlcuje urcite frekvence proudu a napeti, zmenou jeho kapacity zacne pohlcovat jine frekvence nez je v obvodu potreba). Opetovnym privedeni napeti k vyschlemu kondenzatoru se (v omezene mire) muze elektrolyt vzchopit/regenerovat a kapacita kondenzatoru se priblizi zpet k puvodnim hodnotam - obvod pak funguje spravne. Nejlepsim resenim by pak bylo koupit v obchode nove kondenzatory a vsechny je vymenit.
Na zaver tohoto cme: pokud stara elektronika nefunguje/blbne, tak je to s nejvetsi pravdepodobnosti kvuli vyschlym kondenzatorum. Pokud ji opravdu chcete zase rozchodit, kupte nove kondiky a bude zase fit.
Knowledges are powerful weapon

pr0p4g4nd4

  • [SCF]
  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 429
Re: HW Cme No.1
« Reply #5 on: February 28, 2015, 10:43:39 AM »
na svoju obhajobu musim povedat, ze samozrejme aj mne napadol kondik (kazdemu musel napadnut), ale potom si vravim, ze to je taka prvoplanova odpoved, ze to bude asi nejaky chytak - tak som sa rozhodol, ze si prejdem tie odkazy - tie v cz jazyku som skor len prebehol (textu tam aj tak vela nebolo) a ten posledny v anglictine o krystaly som precital skoro cely (tam bolo textu ovela viac) - no a, okrem ineho tam vela pisali o starnuti, tak si vravim, ze by to mohol byt ten krystal. :)
Aký je rozdiel medzi mladým a starým chlapom?
Mladému behá piča po rozume, starému po byte...

Kto robí je robot, kto koktá je.. koktavý!

NeptuN

  • I'd be forever young
  • Junior Member
  • ***
  • Posts: 158
Re: HW Cme No.1
« Reply #6 on: February 28, 2015, 11:15:19 PM »
Priznam se, ze jsem vahal, jestli mam dat na vyber i ten krystal - presne jak jsi rekl Propi - v tom clanku o Krystalech se take zminovali o starnuti a tedy ta odpoved je opravdu nejednoznacna: Kondik nebo Krystal. Na druhou stranu, nejsem si jisty, jestli by se mohl i Krystal 'samo-opravit' - to se budu muset jeste poptat zkusenejsich. Navic pouze elektrolytycky kondenzator se muze 'opravit' sam - treba u keramickeho buh vi. Proto povazuji vsechny odpovedi (llame - kondik, propi - krystal, stmr - kondik) za spravne :) .

Ono v te elektronice muze mit problem vicero pricin, zalezi na konkretnim zapojeni, soucastkach, vnejsich elektrickych / magnetickych polich, apod. U klasickeho RE vetsinou staci najit heslo v abecede 128 ASCII znaku, ci najit instrukci/instrukce s jasne danou adresou a hotovo. U HW to bude trochu nejednoznacnejsi. V dalsich cmeckach se pokusim o jasnejsi formulaci otazky s pokud mozno jednou jasnou odpovedi. V pripade nejednoznacnosti napiste tu 'ocividnejsi' anebo vsechny ty spravne - treba i s komentarem, proc jich je vice.
Knowledges are powerful weapon