Author Topic: Ako zacat...  (Read 2766 times)

CZerezpiCZkin

  • Junior Member
  • ***
  • Posts: 181
Re: Ako zacat...
« Reply #30 on: October 29, 2008, 10:56:01 AM »
Mno, neda mi, aby som sa do tejto diskusie nezapojil aj ja (aj ked uznavam, ze s "miernym oneskorenim".  :)
Co sa tyka veku, ako spominal Conflict, nieco na tom je. Ak ma clovek do 20, tak ma este relativne dost casu venovat sa RE. Neskor uz ten volny cas rapidne ubuda a aj pri nejlepsom snazeni uz neudrzi krok s RE. Ale zasa na druhej strane, pokial clovek nema v RE prilisne naroky na seba, tak ako relax ci zabavka je to dobre v ktoromkolvek veku (namiesto tusim uz spomenutich krizoviek). A pokial sa jedna o RE frajerinu -  mno neviem to iste, ale na ohurovanie a balenie zenskych sa hodi skor hokej ci futbal (alebo vypis z uctu, pokial ma dostatocne proporcie), ako RE.

Ak by som mal ale s co najcistejsim svedomim poradit ohladne zaciatkov v RE, tak by som to zhrnul do nasledujucich bodov:

- Odporucam najskor zacat s programovanim v niektorom z vyssich jazykov ako napr. Delphi ci C++. Ani nie preto, aby clovek tieto jazyky ovladal dokonale (aj ked neskor pri tvorbe vlastnych keygenov a roznych patchov sa to moze hodit), ale preto, aby clovek ziskal co najlepsiu predstavu ako pracuje system, ake funkcie sa volaju a ako sa da ten-ktory problem softwareovo riesit. Roznych priruciek a navodov je na nete kopec, staci pouzit googla.

- K programovaniu vo vyssich jazykoch pridat aj zaklady assembleru, pretoze listingy a debuggovanie aj tak budes prevadzat v ASM, takze zakladna znalost instrukcii sa hodi. Tu by som kludne odkazal na rozne serialy o ASM (napr. na builderi) a Iczellionove tutorialy, ktore su tiez na nete, alebo aj priamo pripojene k MASM.

- No a samozrejme pomaly zacat citat RE tutorialy. Ja osobne sa netajim s tym, ze nezdielam nadsenie z video-tutov. Tam je hned vsetko vidiet, nic nie je na samotnom "newbie", vsetko mu je polozene priamo pod nos. Pri pisanom tutoriale musi rozmyslat sam - preco sa ktory krok urobil, ako na to autor prisiel a pod. Aspon na mna to funguje lepsie, ako "divat film o tom ako sa reverzuje".
Tu by som "newbies" odkazal (tak ako tu uz bolo spomenute) na RE skolku na t4C, tutorialy su tam celkom dobre spracovane. Zacinal som tam aj ja (a aj viaceri dalsi tu z fora - zdar Joe, Master & Conflict) a dost mi pomohla. Snad len pridam pocit, ze je lepsie mat k dispozicii zopar dalsich "rivalov" s ktorymi sa tieto CME riesia a diskutuje sa o nich. Cloveka ta zdrava rivalita akosi nuti rozmyslat viac, ako za normalnych podmienok (vtedy nas aj llAmElliK riadne nakopol na RE, teda aspon mna...).
Samozrejme postup pri tutoch je asi taky, ze naskor dojdem svojimi silami ako daleko len mozem a ked si uz neviem dat rady sam, tak pouzijem tutorial, aby som sa dokazal pohnut dalej a skontroloval spravnost mojho postupu.

Samotne patchovanie a podobne veci, na ktore sa J4nC088 pytal, by som zatial odlozil. Najskor si treba osvojit zaklady programovania a prace systemu, az potom by som skusil RE. RE pride akosi same, netreba to silit, pretoze pri ladeni svojich programov napr. v ASM bude treba debuggovat a to uz velmi suvisi s RE...

Takze jedine, co potrebujes je zdrava zvedavost, ochota sa ucit nieco nove (od programovania az po zaujimavosti z matematiky) a samozrejme volny cas...
CZpCZ

Z!L0G80

  • -=[t4C]=-
  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 280
Re: Ako zacat...
« Reply #31 on: October 30, 2008, 02:10:09 AM »
KASLI NATO ,NEMAS NA TO ! zacal si spatne ,nemel si zacit tady ale u sebe , se ucit se ucit se ucit (jak rekl lenin,nebo to byl komensky :D)sezere to mooc casu me uz cca 20let +-  ;)
-= SmrT SiGNaTuRaM !!! =-

llAmElliK

  • [TiME4CRiME]
  • Administrator
  • VIP
  • *****
  • Posts: 960
Re: Ako zacat...
« Reply #32 on: October 31, 2008, 11:08:21 AM »
Quote from: Z!L0G80
KASLI NATO ,NEMAS NA TO ! zacal si spatne ,nemel si zacit tady ale u sebe , se ucit se ucit se ucit (jak rekl lenin,nebo to byl komensky :D)sezere to mooc casu me uz cca 20let +-  ;)

:eek: - ON zije....
TiME AND CRiME ARE ETERNAL-REVERSE ENGINEERiNG iS MODERN PHiLOSOPHY AND iSN'T CRiME
[TiME4CRiME]

J4nC088

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Re: Ako zacat...
« Reply #33 on: November 03, 2008, 09:51:44 PM »
CZerezpiCZkin: dakujem ... niejake videa mam ale to uz su pre pokrocilich zisli by sa pre zaciatocnikov... bolo by fajn.
zaklady C-cka viem ale musim sa este dost ucit...
Z!L0G80: nee ja sa chcem naucit aspon zaklady... :) preco sa neucit ked sa mozem nie ? ...

thornwire

  • Registered
  • *
  • Posts: 1
Re: Ako zacat...
« Reply #34 on: July 11, 2009, 05:56:35 PM »
http://www.crypto-kg.yoyo.pl/

dost keygenmes + solution