Author Topic: Linux ARM pocitac kvuli kompilovani pro ARM  (Read 1178 times)

Kockatá hlava

• Junior Member
  • n00b
    • x86asm.net
Linux ARM pocitac kvuli kompilovani pro ARM
« on: February 14, 2015, 12:16:19 PM »
Neda se nekde koupit snadno pouzitelnej ARM pocitac s Linuxem?

Chtel bych totiz skompilovat libmono pro ARM (Android) na x86 Linuxu, ale s Linuxem moc neumim. Snazim se to udelat pres Scratchbox2 a je to celkem komplikovany.

Napadlo me, ze nejjednodussi by to mohlo byt primo na ARM Linuxu. Mam VMware, ale ten nejspis nepodporuje ARM guesty, pletu se?

Kompilovat primo na Androidu sem se ani nepokousel, protoze ten je hodne osekanej a pridat tam vsechny potrebny veci by bylo komplikovany.

Mozna by sel pouzit i nejakej vykonnejsi tablet, ale nevim o zadnym, co by mel predinstalovanej jakejkoliv Linux, vsude vidim jenom Android.

STMR

• Newbie
  • *
Re: Linux ARM pocitac kvuli kompilovani pro ARM
« Reply #1 on: February 14, 2015, 01:03:13 PM »
Raspberrry PI?

Kockatá hlava

• Junior Member
  • n00b
    • x86asm.net
« Reply #2 on: February 16, 2015, 01:22:04 PM »
RPi uz mi nekdo navrhoval, ale nikde sem nenasel, ze by se dal poridit ve stavu, kdy ho zapnu a pouzivam jako desktop. S Linuxem moc neumim, takze abych to tam rozchodil, by to bylo hrozny srani, pocitam :)

STMR

• Newbie
  • *
« Reply #3 on: February 17, 2015, 07:33:56 PM »
Koupit nejlepe pres farnell, kde to je asi nejlevsi, na microSD nahrat programem Win32DiskImager obraz Debianu pro Linux, obraz je dostupny ledaskde. Pripojit na monitor, zapnout (na poprvy to slo pres USB nabijecku na mobil - ale promerit, zda dava 5V a ne vic jako cinsky shit). Linux nabootuje a zustane v prikazove radce. Zadat prikaz "startx" a tim se zapne GUI, na ktery jsme zvykly.

Raspberry maji i na alze, ted vysla novejsi verze, 900MHz, 1GB RAM

Popr. PM...
« Last Edit: February 17, 2015, 07:43:16 PM by STMR »

Kockatá hlava

• Junior Member
  • n00b
    • x86asm.net
« Reply #4 on: February 18, 2015, 08:29:08 AM »
V base48 sem nastesti potkal cloveka, co je ochotnej mi s tim pomoct, ma i RPi, takze to zatim nechavam na nem.

I tak diky za rady. Jak bude cas, tak se k tomu dostanu.

NeptuN

• I'd be forever young
  • Junior Member
« Reply #5 on: February 25, 2015, 09:26:01 AM »
Taky doporucuji RPi. Pouzivam ho uz pres dva roky jako svuj jedinej comp (to fakt jde!) a chvalim. Presne jak bylo zmineno - existuje (nejen) specialne upravena verze Debianu/Ubuntu nazvana Raspbian, kterou hodis na SSDcko a muzes to spustit. Je pravda, ze puvodni verze maji problem s energii - treba podsvicena klavesnice mi vytahla energii z RPi a to pak obcas blbo - ale to jsem vyresil externe napajenym USB rozbocovacem a od te doby pohoda. Take je pravda, ze RPi nemusi umet pracovat s nekterymi (nejrychlejsimi) SSD kartami - ty maji totiz vyssi naroky na presnost hodin - dnes snad uz lepe implementovanymi. Presto doporucuji, kup si rovnou dve/tri ruzne SSD karty (tolik zas nestoji) a postupne je zkousej. Co se toho GUI tyce - moc se na nej nespolehej. GUI funguje spolehlive, ale pocitej s nekolika vterinovou odezvou. Urcite to neni na nonstop pouzivani! Ja jsem prevazne v prikazove radce - treba i ted to tukam v CLI lynxu - a pouze pro prohlizeni PDFek ci obrazku spoustim GUI. Je to paradox - zatimco spoustet video v Command Line Interface (CLI) lze, prohlizet obrazky a pdf (kvalitne, fbi to renderuje spatne) ne. Proto pokud chces zkusit RPi, tak se smir s tim, ze se budes muset naucit pracovat i trochu v CLI. Ono to programovani je vlastne nej psani textu, a to RPI zvlada v klidu - ja bezne programuju v C++ a i to kompiluju s g++ na RPI a pohoda. Jediny problem me napada - Valgrind nema implementovane vsechny RPI/ARM instrukce a funguje v omezenem rezimu.
Knowledges are powerful weapon