Taky doporucuji RPi. Pouzivam ho uz pres dva roky jako svuj jedinej comp (to fakt jde!) a chvalim. Presne jak bylo zmineno - existuje (nejen) specialne upravena verze Debianu/Ubuntu nazvana Raspbian, kterou hodis na SSDcko a muzes to spustit. Je pravda, ze puvodni verze maji problem s energii - treba podsvicena klavesnice mi vytahla energii z RPi a to pak obcas blbo - ale to jsem vyresil externe napajenym USB rozbocovacem a od te doby pohoda. Take je pravda, ze RPi nemusi umet pracovat s nekterymi (nejrychlejsimi) SSD kartami - ty maji totiz vyssi naroky na presnost hodin - dnes snad uz lepe implementovanymi. Presto doporucuji, kup si rovnou dve/tri ruzne SSD karty (tolik zas nestoji) a postupne je zkousej. Co se toho GUI tyce - moc se na nej nespolehej. GUI funguje spolehlive, ale pocitej s nekolika vterinovou odezvou. Urcite to neni na nonstop pouzivani! Ja jsem prevazne v prikazove radce - treba i ted to tukam v CLI lynxu - a pouze pro prohlizeni PDFek ci obrazku spoustim GUI. Je to paradox - zatimco spoustet video v Command Line Interface (CLI) lze, prohlizet obrazky a pdf (kvalitne, fbi to renderuje spatne) ne. Proto pokud chces zkusit RPi, tak se smir s tim, ze se budes muset naucit pracovat i trochu v CLI. Ono to programovani je vlastne nej psani textu, a to RPI zvlada v klidu - ja bezne programuju v C++ a i to kompiluju s g++ na RPI a pohoda. Jediny problem me napada - Valgrind nema implementovane vsechny RPI/ARM instrukce a funguje v omezenem rezimu.